A betegség lefolyása – OBJEKTÍVEN

2016. november 12.

Köhécselés miatti vizsgálatra jelentünk meg
„Kissé duzzadt nyaki nyirokcs., szív-tüdő rendben, légcső zörejes, fülgyulladás”
„amoxi, metacam, bisolvon” (injekciók? – szóbeli tájékoztatás hiányában életútról kimásolva)
Recept: duomox 1 DB/ nap, ACC 100 x 2 / 2 nap, orilan- fülcsepp
Étvágya: rendben
Hangulata, fizikai állapota: játékos, élvezi a labdázást 30- 40 percen át is képes pihenés nélkül futni, nyugodt alvás.
Állapot a kezelés után: Dezső állapota a gyógyszerek hatására pozitívan változott, köhögése egy ideig elmúlt, majd sajnos nagyobb izgalom hatására ismét visszatért.

2017. február 19.

A köhécselés visszatért. Izgalom állapotában vagy ugatás után, közben. A vizsgálat során megállapították, hogy a jobb oldali mandula még mindig nagyobb.
Helyszínen: Enroxil.
(Meg.: Doktor úr azért felhívta figyelmünket arra is, hogy a kutya idősödő kora a hörgőkre is hatással van, tehát ezt is figyelembe kell venni a köhögés esetében.)
Étvágya: rendben
Hangulata, fizikai állapota: játékos, élvezi a labdázást 30- 40 percen át is képes futni, nyugodt alvás.
Állapot a kezelés után: az előző időszakhoz hasonlóan, a köhögés közvetlenül a kezelés után csökkent, ritkább lett, majd ismételten gyakoribb lett.

2017. május 29.

Visszatértünk vizsgálatra, mert a köhécselés már az esti alvás közben is előfordul, a kutya ilyenkor felkelt, helyet változtatott majd később el tudott aludni. Köhögése rekedt.
A vizsgálaton dr. Lehoczky Imre nem, viszont több személy is jelen volt (valószínűleg gyakornokok) és Varga Györgyike operatív menedzser. Eltérőek voltak a tapasztalatok a hallgatózás eredményében, egy fiatalember állítása szerint szívzörej volt hallható, amit a másik fiatal hölgy nem erősített meg.
Cardalis 1×1, Theospirex 2 x 0,5
Időpont egyezetése: mellkasröntgen, szívultrahang 2017. június 2.
Étvágya: rendben
Hangulata, fizikai állapota: játékos ugyan, képes futni, de már rövidebb idő után megpihen. Állapot a kezelés után: szaporábban, többször csak orrán át veszi a levegőt, köhög. Láza nincs. Jobb szeme csúnyán begyullad.

2017. június 2.

A kezelőlapon leírtakon felül, a szóbeli tájékoztatást említeném csak. Elhangzott, hogy a szív tökéletesen rendben van, a röntgenfelvételen látottak alapján, lehet gyulladás is, de lehet daganat is.
Antibiotikumos kezelés Doxicylin 1 x 1, Theospirex 2 x 0,5 és ACC 200 x 2, szemre Tobrex 3 x 2 csepp előírva. Cardalis szedése leállítva.
(Megj.: a gyógyszertáras megjegyezte, hogy mind az antibiotikum, mind a 2x 200 mg ACC- t hatalmas adagnak tartja egy kutya, egy ilyen súlyú kutya számára. Ettől függetlenül, bízva az állatorvosban kiváltottam, illetve az ACC-t ebben a mennyiségben adtam tovább.)
Kezelési javaslat: a gyógyszerek szedése után, 2 hét múlva ismételt mellkasi röntgen. Ellentétben a kezelőlapon leírtakkal, ahol „légcső endoszkóp esetleg, mintavétel céllal” került beírásra. Ilyesmi nem hangzott el. Különben kértem volna!
Étvágya: csökken
Hangulata, fizikai állapota: már nem fut, nem játszik, levert.
Állapot a kezelés után: a kutya állapota véleményem szerint romlott: már nem akar futni, játszani, szaporábban veszi a levegőt, zihál, köhög. Láza nincs, de kapkodva veszi a levegőt, amikor fekszik is. Még tud feküdni.

2017. június 8.

A romló állapot és tünetei miatt szív- problémára gyanakodtam, ezért visszamentünk az állatorvoshoz, a kérdéssel, hogy nem a Theospirex okozza-e a zihálást.
Dr. Lehoczky Imre kijelentette, hogy nem látja rosszabbnak a kutya állapotát, de most már alapos a gyanúja a tüdődaganatra. A zihálása érthető a Theospirex kicsit „túlpörgeti” a kutyákat, de nem okozhat neki szívproblémát.
Ettől függetlenül nincs javaslat kiegészítő vizsgálatokra, kezelésekre, csak a felírt gyógyszerek további szedése Doxicylin 1 x 1, Theospirex 2 x 0,5 és ACC 200 x 2, szemre Tobrex 3 x 2 csepp előírva.
Étvágya: nem eszik, csak kis mennyiséget kézből
Hangulata, fizikai állapota a kezelés után: Dezső állapota láthatóan továbbromlott: fekszik, egy helyben áll, szaporábban veszi a levegőt, zihál, köhög. Láza nincs.
Többen javasolták és részünkről is felvetődött, hogy másik állatorvos szakvéleményét is kikérjük, azonban én még ez időben is bíztam dr. Lehoczky Imre tapasztalatában és szaktudásában, továbbá a felgyorsult állapotromlás miatt is úgy döntöttünk, hogy az idő nem alkalmas újabb vizsgálatokhoz.

2017. június 10.

A kutya éjszaka rosszul van, olyan mintha rohama lenne. Videóra vettem egy pár percet és email-en kértem tanácsot a doktor úrtól, amire ő másnap válaszolt. (levelezés mellékelve).
Már nem tudom a kutyába juttatni a gyógyszereket, mert nem eszik meg semmit. Inni iszik, sokat, mohón. Éjszaka zihálás.

2017. június 11.

Étvágya: nem eszik, hány (reggeli sárgás- habos), sokat iszik
Hangulata, fizikai állapota: kevesebbet fekszik, inkább áll, szaporábban veszi a levegőt, zihál, köhög (habos nyál esetenkénti felköhögése), láza nincs.

2017. június 12.

Vérvétel (megj.: végre!).
A doktor úr szóbeli tájékoztatása szerint szteroid gyulladáscsökkentő injekciót (dexadreson?) kap a kutyám. Kérésre szóbeli „diagnózis”: a kutya rosszul reagált az antibiotikumra, ezért egyre inkább daganatra gyanakszik, majd a vérvétel eredménye többet mond, de sajnos az sem teljesen biztos, mert bizonyos értékek megnövekedése esetleg gyulladásra is utalhatnak.
A 2 hetes kezelés alatti gyors állapotromlásra feltett kérdésemre az alkalmazott gyógyszerek mellékhatását kizárta a doktor úr és a meleg időjárás hatásával indokolta azt, ami miatt a szervek, ezáltal a szervezet összeomlik.
További teendők: másnap vigyük vissza a kutyát kontrollra.
Étvágya: hazaérve vizet hányt, de később kézből fogadott el kis mennyiségben ételt, sokat iszik
Hangulata, fizikai állapota a kezelés után: picike farok csóválás, labda megkeresése, játékkedv, kissé gyengébb zihálás, láza nincs.

2017. június 13.

Tájékoztattuk a doktor urat, hogy bár nincs nagy áttörés, de a kutya kicsit jobban volt, nem hányt és evett is igaz csak kis mennyiségben.
Doktor úr közölte, hogy a vérvétel nagy mennyiségű fehérvérsejt jelenlétét mutatta ki, ami gyulladásra is utalhat, ezért „dupla antibiotikumot adok neki, hogy kiirtson belőle mindent”. A beadott injekciókról (nem kaptunk szóbeli tájékoztatást, mennyiségek a kezelőlapon sincsenek feltüntetve – synulox, enroxil).
(Megj.: nem értem meg és bízom benne, hogy a T. Bizottság majd egyértelműsíti számomra, hogy jelen állapotban, miért nem a kutya szervezetének felerősítése volt a cél további szteroidok beadásával (június 8-a óta nem evett szinte semmit)? Miért nem merült fel az infúzió lehetősége, szükségszerűsége? Miért kellett dupla dózisban antibiotikumot adni, amikor arra egyértelműen rosszul reagált Dezső kutyám? )

2017. június 14.

Állapota a kezelés után: 13- án éjszaka kutyám láthatóan rosszabbul volt, éjszakai műszakból hazaérve 7:45-kor, láttam, hogy szinte agonizál (orrából vízszerű folyadék folyt, erőteljesen szivattyúzva vette a levegőt, tapasztalt állatkozmetikus nálunk tett látogatása során kijelentette, hogy a kutya tüdeje bevizesedett).
Az autóúton nem történt semmi, 8:45 h-de értünk az állatorvoshoz, amikor már az előtérben bepisilt a kutya, majd a kezelőasztalra feltéve már az orrán, száján is víz távozott. Dr. Lehoczky Imre közölte, hogy vizes a kutya (ekkor!) és megpróbál neki vízhajtót és szteroidot adni, de mire az infúziót bekötötte, kutyám szervezete összeomlott, megfulladt. Elhunyt.

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.